In-zich-t | Praktijk voor Coaching, Cranio, Hartcoherentietraining en NEI - Kalmthout

CRANIO-SACRAAL THERAPIE

Wat?

Cranio-sacraal therapie is een zachte manuele behandelingswijze die rechtstreeks invloed heeft op het centrale en autonome zenuwstelsel.  Cranio-sacraal therapie kent dus zijn oorsprong in de osteopathie, maar werkt op een heel eigen wijze.  De behandelaar gaat met de handen naar het lichaam voelend “luisteren”.Wie?


Het was de Amerikaan Dr Andrew T. Still M.D., die rond 1860 de basis van de osteopathie ontwikkelde.  Zijn leerling, de osteopaat William G. Sutherland, ontwikkelde de eerste technieken om met het craniale ritme te werken.  Franklyn Sills ging hierop verder en ontwikkelde de biodynamische vorm van cranio-sacraal therapie.  In de jaren 1970 herontdekte John Upledger het werk van Sutherland en bouwde het uit tot een volledige behandelings-methode, de Cranio-Sacraal Therapie (CST).


Hoe?

“Cranium” betekent schedel en het “sacrum” is het heiligbeen. Deze uitersten zijn verbonden door de wervelkolom met hierin het ruggenmerg en het centrale zenuwstelsel.  Het cranio-sacrale “systeem” is het geheel van hersenen, ruggenmerg, een dik vlies dat de hersenen en het ruggenmerg omhult (de dura mater), en het craniale (hersen- of cerebrospinale-) vocht dat tussen de hersenen en het ruggenmerg enerzijds en het hersenvlies anderzijds stroomt.  Het hersenvocht circuleert in een sterk in- en uitdeinende beweging vanaf het hoofd tot aan de stuit, door de hersenen en de wervelkolom.  Deze circulatiebeweging is door heel het lichaam voelbaar en wordt doorgegeven aan alle organen en weefsels.  William Sutherland noemde het “The Breath of Life”. Een verstoord ritme ontregelt de celopbouw (craniaal vocht bevat alle voedende bouwstenen voor onze cellen), verdedigingsmechanismen en het herstelvermogen van het lichaam. 


Daarnaast is alles in ons lichaam (schedel, ruggenmerg, organen, botten, spieren, bloedvaten en zenuwbanen) omgeven door bindweefsel, fascia.  Het geeft stevigheid en bescherming, maar zorgt ook voor beweeglijkheid.  Beperkingen in de beweeglijkheid van het fascia kunnen tot klachten leiden op veel plaatsen in het lichaam.  De energie wordt geblokkeerd, ook in onze cellen. Door het fascia is immers alles in ons lichaam met elkaar verbonden.


Ons lichaam is vergelijkbaar met een hoogtechnologische fabriek en kan slechts goed functioneren wanneer alle processen perfect in balans verlopen, overeenkomstig onze oorspronkelijke blauwdruk. Om ons goed en vrij van fysieke klachten te voelen, is het dus belangrijk dat het hersenvocht vrij kan doorstromen en dat alle schedelbotten, organen en vliezen vrij kunnen “bewegen”. 


Naast fysieke oorzaken kunnen ook emotionele oorzaken een blokkering veroorzaken en de vrije beweging belemmeren.  Denken we b.v. aan een auto-ongeval en de problemen t.g.v. een whiplash, maar ook alledaagse boosheid of angst kunnen enorme spanning in ons lichaam veroorzaken. Wanneer dergelijke spanningen lang aanhouden heeft dit zijn weerslag op de beweeglijkheid in ons lichaam.  Blokkades voelt de behandelaar door veranderingen in het ritme van het craniale vocht en in de beweeglijkheid van  de vliezen.

Door het lichaamsritme door zachte aanraking ruimte te geven, wordt het lichaam uitgenodigd spanningen te lossen. The Breath of Life, het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd en de aanwezige onevenwichten kunnen terug in balans komen.  Dit kan enkel vanuit een diepe rust en stilte, vergelijkbaar met het herstel dat ons lichaam doormaakt tijdens de nachtelijke slaap.


Of het nu over fysieke of mentale pijn gaat, oude of nieuwe letsels, ons fascia en onze cellen slaan het trauma op en houden deze energie bij tot wij hen uitnodigen ze weer vrij te laten.  Deze vastgehouden energie kan leiden tot chronische pijn en ziekte.  Het vrijkomen kan gepaard gaan met het naar boven komen van oude herinneringen.  Door middel van de Somato Emotional Release (SER) techniek (zie verder) kan hier eventueel dieper op ingegaan worden.  Dit alles in een veilige, geborgen omgeving.


Het is mijn doel als behandelaar niet enkel de symptomen te behandelen, maar op zoek te gaan naar de oorzaak van het probleem. Door de oorzaak in het licht te stellen krijg jij als cliënt de mogelijk tot In-zich-t en heling.

Hoogsensitieve personen (HSP)


CST is heel geschikt voor hooggevoelige personen omdat het plaatsvindt in de grootst mogelijke stilte en we met alle respect en zachtheid het lichaam en de persoon benaderen op een niet-indringende manier. 

In onze zeer drukke leefwereld is het voor hooggevoelige personen heel moeilijk om overeind te blijven.  Als HSP heb je een uiterst gevoelig centraal zenuwstelsel.  Jouw antennes vangen veel meer prikkels op, of het nu gaat over geluid, licht, voeding, geuren, psychisch-emotionele prikkels, pijnprikkels of andere.  Hierdoor geraak je sneller over-prikkeld en op termijn kan dit leiden tot stressgebonden klachten en zelfs burn-out.

 

Typische eigenschappen die je als HSP kan herkennen zijn b.v.:

  • Bij een conflict ervaar ik bijna lijfelijk pijn.
  • Ik voel me niet goed in een drukke omgeving; het maakt me moe, misselijk, ziek.
  • Ik word sterk beïnvloed door iemands humeur.
  • Ik kom meer op voor iemand anders zijn belang dan voor mezelf.
  • Ik kan heel lang piekeren over wat er wordt gezegd.
  • Ik heb tijd en ruimte voor mezelf nodig.
  • Ik ben overgevoelig voor bepaalde geuren, ik verdraag ze niet, wordt er ziek van.

 

Het lichaam geeft zelf zijn grenzen aan en die respecteer ik volledig tijdens de sessie.  Vanuit de diepe rust brengt CST ook hier In-Zich-t in de mechanismen en vindt de HSP de nodige stilte en rust In-Zich-zelf om in de drukke buitenwereld overeind te blijven.


CST voor iedereen: voor jong en oud een deugd, dus ook voor jou...

 

CST is bovenal en in de eerste plaats jezelf verwennen. Een regelmatige “onderhoudsbeurt” is de beste manier om blokkades snel te verhelpen voor ze struktureel kunnen worden en tot problemen leiden.

CST bevordert elk genezingsproces omdat het de doorstroming van het hersenvocht stimuleert en zo de afvoer van afvalstoffen uit ons lichaam bevordert (ideaal na narcose of chemokuur). Cranio begeleidt je in elke levensfase

 

Tijdens de ZWANGERSCHAP


Als toekomstige mama ben je vaak overweldigd, emotioneel, misschien misselijk, moe, misschien wat angstig voor wat gaat komen. Cranio laat je toe diep te ontspannen en intens contact te maken met jouw baby. Ook nà de bevalling is jezelf verwennen met cranio aan te bevelen om het herstel te bevorderen.


Als BABY


Elke pasgeborene zou een craniosessie moeten krijgen. Maar ook vóór de geboorte, tijdens de zwangerschap, zijn er tal van invloeden die doorwerken op de foetus. Denk maar aan emoties, fysieke of psychische overbelasting, voeding,… Allerlei vormen van “stress” bij de moeder die er al voor de geboorte voor kunnen zorgen dat de werking van The Breath of Life bij de baby niet voor volledige ontplooiïng kan zorgen. Het is inmiddels aangetoond dat elke vorm van stress of trauma die we tijdens de zwangerschap als ongeborene ervaren, van invloed kan zijn op onze latere gezondheid. En dat blijkt ook uit craniosessie en NEI-sessie met volwassenen.

We kunnen ons als volwassenen niet meer voorstellen wat een zwaar proces “geboren worden” is voor de baby. Sommige geboortes verlopen nu eenmaal niet perfect en wanneer er levensreddende medische tussenkomst nodig is (b.v. keizersnede, vacuumpomp of lepels, ingeleide bevalling) dan is dit uiteraard zeer traumatisch voor de moeder én voor de baby. Door middel van de subtiele aanraking tijdens een craniosessie nodigen we het lichaam van het baby’tje uit zich te ordenen naar de middellijn zodat alle schedel- en andere botjes hun juiste plaats innemen en de zenuwbanen (voornamelijk in de nek) vrij zijn. Op deze manier vermijden we huilbabies, reflux, krampjes, voorkeurshouding, slaapproblemen, slecht drinken,…

 

Groeien naar PEUTER – KLEUTER – KIND – TIENER


brengt vaak leeftijdsgevonden problemen mee.  Ook hier werkt cranio mooi ondersteunend en biedt vaak oplossingen voor angsten, agressie, bedplassen, trauma. Dankzij de rijke fantasiewereld van het jonge kind kunnen we mooi werken met SER (zie verder): we reizen door het lichaam of de hersenen en zien waar het fout zit! Het feit dat we hier aandacht en ruimte aan geven, stimuleert het zelfgenezend vermogen.  Scheefstand in de schedelbotjes kan leiden tot dyslexie, dyscalculie, aandachtsproblemen, ADHD, ADD,…

Kinderen en jongeren hebben het vandaag druk – druk – druk. Veel activiteiten, veel prestatieverwachtingen, veel… DRUK.  Met o.a. faalangst, emotionele problemen, maagproblemen, ademhalingsproblemen, slaapproblemen enz. tot gevolg. Praktijk wijst uit dat zij zeer positief reageren op cranio. We mogen niet vergeten dat kinderen sowieso gevoeliger zijn voor alle in-DRUK-ken van buitenaf. Ook een afscheid bij overlijden, bijscheiding, veranderen van school of woonplaats kan hen zwaar treffen. Cranio helpt hen deze stappen te verwerken.


Tijdens de pubertijd ondergaan we lichamelijk en mentaal grote veranderingen o.i.v.  de hormonen die in gang schieten.  De hypofyse, onze belangrijkste hormoonklier die ons hormonale stelsel aanstuurt, ligt midden in onze schedel. Voor een goed functioneren is het essentieel dat onze schedelbotten en -vliezen vrij kunnen bewegen. De fysieke wijzigingen in het jonge lichaam kunnen voor jongeren psychisch zwaar zijn. Ook voor de “zoekende” tiener biedt cranio een mooie ondersteuning omdat het hen toelaat tijdens de sessie het zenuwstelsel te ontspannen en te herbronnen.


Als VOLWASSENE


Eens volwassen sta je bloot aan de invloeden van wat het leven jou brengt. Met de nodige natuurlijke veerkracht (psychisch en fysisch) is dit geen probleem. Maar vroeg of laat, laat onze veerkracht het wel eens afweten en slaagt je lichaam er niet meer in om de balans, het evenwicht in de processen (homeostase), te bewaren. En daar onze Westerse levensstijl veeleisend is, nemen we niet de tijd om naar de signalen van ons lichaam te luisteren. We blijven doorgaan. Tot het ogenblik dat we ziek worden.


De oorzaak van ziekte kan heel vaak naar STRESS herleid worden. Stress in de betekenis van meer dan normale spanning op ons fysieke en mentale lichaam.  Het is dus echt belangrijk het stressgehalte in ons leven onder controle te houden en cranio biedt hier een mooi instrument om een teveel aan stress af te voeren.  Hierbij moeten we steeds voor ogen houden dat stress veel gezichten heeft en zeker ook aanwezig is bij wie lijdt, fysiek maar ook psychisch, onder trauma, lusteloosheid, depressie, overdreven angsten, prikkelbaarheid, schuldgevoelens,…


Wanneer we met een stress-situatie geconfronteerd worden, dan wordt de zogenaamde stresscascade” geactiveerd: alle alarmen in ons lichaam worden klaargemaakt om te vluchten of te vechten.  Eens het gevaar geweken is, moet het nodige herstel kunnen plaatsvinden en het systeem normaliseren.  Indien dit niet kan gebeuren en ons alarm blijft doordraaien, treedt er slijtage op omdat het lichaam constant aangejaagd wordt door stresshormonen.  Uitputting dreigt voor alle betrokken organen en klieren, voor ons zenuwstelsel.  Het lichaam gaat zijn reserves aanspreken.  Ook het immuunsysteem komt onder druk te staan.  Wanneer we lange tijd onder stress staan (dit kan ook t.g.v. ziekte), of wanneer ons lichaam constant teveel prikkels krijgt, of we hier gevoeliger voor zijn, hebben we dan ook meer kans om ziek te worden.  In het beste geval gaat het om een verkoudheid, maar vaak krijgt men ernstigere klachten zoals astma, maagzweren, hartproblemen, hoofdpijnen, slaapstoornissen, chronische pijnen, ontstekingen, CVS, burn-out…


De oorsprong van leed is vaak terug te voeren tot onze vroege prenatale, perinatale en kindperiode, tot traumatische gebeurtenissen of ongevallen.  Vaak ligt een geschonden vertrouwen aan de basis.

Cranio bevordert elk genezingsproces doordat het de doorstroming van het hersenvocht stimuleert en zo de afvoer van afvalstoffen en de aanvoer van voedingsstoffen bevordert (ideaal na narcose of chemokuur).


Tot slot …


nog vermelden dat ook bij het levenseinde cranio een heel bijzondere ondersteuning geeft. Vanuit het in stilte aanraken en aanwezig zijn creëert  de behandelaar een rim veld van vertrouwen. Hierdoor kunnen emoties van angst, frustratie, woede, verdriet losgelaten worden, en kan ook het leven zelf in al zijn aspecten losgelaten worden. The Breath of Life , het cranio-sacrale ritme, is na de ademhaling en de hartslag het laatste ritme dat stopt bij overlijden.

In-zich-t | Cranio-sacrale systeem

Het cranio-sacrale systeem

In-zich-t | Cranio - De schedel

De schedelbotten

In-zich-t | Cranio - subtiele aanraking

Subtiele aanraking

Bovenstaande video geeft een goed beeld over het standaard verloop van een craniosessie.

Cranio bij baby's - Geniet even mee!

Cranio en SER – Somato Emotional Release

 

Deze techniek laat ons toe om vanuit de stilte van een craniosessie contact te maken met de plek in ons lichaam waar de energie geblokkeerd zit, waar het trauma opgeslagen werd in ons celgeheugen.  Door vraagstelling en visualisatie wordt contact gemaakt met de gestagneerde energie en kunnen we het verhaal leren kennen en in het bewuste hier en nu brengen. Het lichaam reageert namelijk ook op gevaar op basis van ervaringen uit het verleden.  Maar wat toen een gevaar vormde, is het misschien vandaag niet meer.  Toch wordt je alarmsysteem getriggerd, op basis van een herinnering die zich in het celgeheugen heeft opgeslagen.  Je kan je dus in een bepaalde situatie plots erg ongemakkelijk voelen zonder echt te weten waarom. 

 

Als behandelaar tracht ik een veilige vertrouwelijke relatie te creëren  door niet-oordelend respectvol te luisteren en aanwezig te zijn. Via SER kunnen we het verhaal leren kennen en in het bewuste hier en nu brengen.  We kunnen ons alarmsysteem duidelijk maken dat het oude angsten zijn, dat de omstandigheden veranderd zijn en het gevaar niet meer aanwezig is.  Na een SER-sessie krijgt men vaak In-Zich-t in dingen, waardoor men nadien rustiger met bepaalde situaties omgaat, bepaalde beklemmingen en angsten verdwijnen.  Ons lichaam zal zelf aangeven wanneer het hier klaar voor is.

NEI-therapie biedt hier een heel mooie aanvulling.

 

Cranio en SER hebben hun nut bewezen bij heel diverse klachten. Enkele voorbeelden: stress, angst, depressie, burn-out, oververmoeidheid, rouw, afscheid, nek- en rugklachten, hoofdpijn, spierpijn en -spasmen,…

In-zich-t | Cranio brengt homeostase

Homeostase - alles in evenwicht

BURN-OUT

"Ik was lichamelijk en psychisch volledig op door jarenlange stress, overwerken en een hele boel familiale omstandigheden. Ik kon niet meer en dacht eerlijk gezegd, dat ik ondanks alle goede wil en een positieve ingesteldheid toch zou bezwijken…totdat ik de wondere wereld van Cranio sacrale therapie ontdekte en de wondere handjes van Daniëlle leerde kennen."

(M.M.)


LAGE RUGPIJN

"Dag Danielle, Even feedback :

Ik heb me na jouw sessie van gisteren heel goed gevoeld . Bijna luchtig en herademend.

Het was de eerste avond sinds 14 dagen quasi zonder rugpijn en 's nachts ook goed geslapen.

Vriendelijke groeten"

(L.V.)


PERSOONLIJKE GROEI

Cranio zorgt voor betere connectie met mezelf, geeft (soms confronterende) inzichten welke nodig zijn om mijn transformatie op een positieve en contructieve manier door te maken. Dank je wel voor de goede zorgen tijdens deze confronterende reis."

(HVD)

PRAKTISCH bij een CRANIO-SESSIE:


draag je best makkelijke, loszittende kledij.  Mijn doel is jou te "begeleiden" eerder dan te "behandelen".  Het resultaat van de sessie is sterk afhankelijk van de zelfgenezende kracht die in jouw lichaam aanwezig is en die door de behandeling gestimuleerd wordt.  Voor jou als cliënt is "overgave" tijdens de sessie de beste hulp. Want zo kan je tot diepe ontspanning komen en kan heling plaatsvinden.

Een sessie duurt gemiddeld 1u30 (bij kinderen iets minder) en wordt steeds vooraf gegaan door een gesprek waarbij gekeken wordt naar jouw hulpvraag, jouw medische voorgeschiedenis en levensloop.  Na de sessie is er tijd om rustig terug tekeren in het Nu en al dan niet te praten.


Hoewel Cranio een zeer zachte, respectvolle behandeling is, kàn het gebeuren dat je nadien een reactie krijgt, emotioneel of fysisch, omdat je inherente gezondheid terug op de voorgrond wil komen en je lichaam ontgift. Véél water drinken na een sessie is dan ook aangewezen.


CRANIO valt in België onder de aanvullende gezondheidszorgen en de 'niet-conventionele praktijken"; er is dan ook geen terugbetaling door de mutualiteiten. Zoals bij alle aanvullende behandelmethoden is het doel van CST het gezondheidsproces te ondersteunen, uw levenskwaliteit en vitaliteit te helpen verbeteren. Vaak verdwijnen daarbij diverse klachten.  Een bepaald eindresultaat kan nooit gegarandeerd  worden.


Ik ben aangesloten bij Naturopathica, de Belgische wettig erkende beroepsvereniging voor Naturopaten.


Als behandelaar stel ik geen medische diagnoses.  Indien u zich ziek voelt, ga dan altijd eerst naar uw huisarts.  De aangeboden hulp is uitsluitend aanvullend en vervangt geen medisch voorgeschreven behandeling of medicatie.